Dagens lucka är skriven av Annika Falkenberg som är Godkänd Legitimerad Sjukgymnast med lång erfarenhet av klinisk verksamhet. Hon driver idag Hundverksta’n Sport & Rehabcenter med inriktning rehabilitering, friskvård och sport. Annika har skrivit tre böcker varav den senaste, Rörelseboken, är utgiven av Klickerförlaget. Vi hjälper även henne att distribuera hennes andra böcker: Friskvård för hund och Friskvårdens grundstenar för valp & unghund. Hösten 2017 höll Annika en populär clinic om hundars rörelser, hur man kan göra en rörelseanalys och sedan hitta övningar som stärker ens hund, i Göteborg. Clinicen utgick från Rörelseboken. Den 4 februari 2018 håller hon clinicen igen i Landvetter – läs om den här.
Under 2017 har en ny liten tjej kommit in i mitt liv. Lilla Flyga, en Australisk kelpie på i skrivandes stund 8 månader. Finns det något mer spännande än ett nytt liv att lära känna och utveckla inför alla år som ligger framför oss? Alla möjligheter är öppna och än så länge har inga större misstag hunnit drabba oss.
Men med denna möjlighet känner i alla fall jag också ett stort ansvar. Det är upp till mig som hundägare att förvalta denna nya hund och se till att hon får ett långt och aktivt liv fyllt med glädje. Hur ska jag planera framåt? Vad ska jag träna med henne och vad ska jag låta bli? När är det lämpligt att starta upp olika aktiviteter? Eftersom min plan för Flyga är att hon ska bli en agilityhund ligger mycket av mitt fokus på att ge hennes kropp en god utveckling.
En valp är en valp
Det finns några saker jag inte kan styra över eller ändra. En sådan sak är hur hennes kropp växer och hur lång tid olika delar behöver innan de är helt utvecklade. Skelettet ska växa till, leder formas och hitta stadga. Muskelutvecklingen samma sak, den är inte redo för hård belastning innan den är färdig. Ja, det är logik på hög nivå jag vet, men tänk till igen. Hur vet jag när kroppen är ”färdig” och färdig för vad? Att gå en runda runt kvarteret eller springa en klass tre bana på agilityplanen?
Första halvåret
Lite förenklat tänker jag mig hunden som valp fram till ca 6 månaders ålder. Under denna första tid ger jag valpen tid att lära känna sin nya flock, upptäcka världen och lära sig lite enkla husregler. Ja och så leker vi mycket. Hon får hänga med på kortare turer i skogen där hon kan utforska världen i sin takt. De första veckorna får hon växla mellan att skutta själv och att bli buren eftersom jag har två vuxna hundar som vill mer. Jag väljer terräng som är lagom för hennes storlek. Under den här tiden håller jag ett öga att hon använder alla gångarter och försöker undvika situationer där hon tappar kontrollen på sin kropp liksom passager där hon lockas att hoppa ner och ta kroppsvikt på sina framben. Hon får absolut skutta över stockar och tuvor i skogen och hon får galoppera men inte krascha sig! När vi går på trafikerade vägar, inne i samhället eller i miljöer med andra hundar och människor har hon sele på sig så att hon kan göra sina valprusningar och annat överilat utan att nacken hamnar på sned. Kopplet ska vara fäst uppe på ryggen, inte fram på bringan. Jag vill lika lite ha en roterad bröstkorg som en sned nacke. Vi tränar att gå ”fint” i koppel såklart men en valp är en valp och det är min uppgift att vara rädd om henne.
Anpassa flocklivet efter den yngsta länken
Eftersom jag har vuxna hundar i flocken håller jag också ett öga att inte de lurar iväg henne på för långa eller utmanande stickspår. De får inte heller springa omkull varandra eller brottas och tacklas hårt. Varken i skogen eller hemma i vår trädgård. Det skiljer inte bara i tyngd och storlek utan också i nervsystemets kapacitet mellan dem. En vuxen hund har hunnit få styr på alla nervkopplingar och har en snabb och kontrollerad motorik. Den vuxna hunden har också hunnit lära känna sin egen förmåga och vet hur den ska parera även i hög fart. Just att nervsystemet inte är fullt utvecklat motoriskt på en valp pratas det inte så mycket om. Att våra människobarn inte har motorik som en vuxen ser de flesta som självklart medan våra hundvalpar ofta tas för vuxna och färdigutvecklade alldeles för tidigt.
Detta är en viktig anledning att jag inte börjar lägga in mer strukturerade grundövningar före 6 månaders ålder utan låter naturen och närmiljön stimulera utvecklingen i början. Det finns inte rätt förutsättningar att ta emot träning som kräver mer sammansatt motorik hos en valp. Om jag ändå låter valpen få prova på något som de stora hundarna gör är det helt utan förväntningar och bara för glädjen att få vara med.
Andra halvĂĄret
Mellan 6 månader och året händer det rasande mycket i den lilla kroppen. Den här perioden är superfin att använda till olika grundövningar som cavaletti, maxlyft, stegteknik inför kommande hoppteknik, och allt som har med rörlighet och koordination i funktionella linjer att göra. Vill du läsa mer om specifika övningar så hittar du dem allihop i Rörelseboken. Jag börjar också lägga in lite förberedande för kommande agilitykarriär som att gå, inte springa, runt en hink, trampa på target, leka igenom raka tunnlar, sitta kvar och sedan komma in till mig för lek med god attityd. Jag erkänner att jag faktiskt inte lärde Flyga ett seriöst sittkommando förrän så sent som för några veckor sedan. Då var hon ca sju månader. Därmed inte sagt att man inte ska göra just det tidigare.
Välkommen att kika in bakom kulissen
Filmen som finns här i luckan sträcker sig från att Flyga var ca tre månader och fram till sju månader. Alla delar som innehåller redskap i någon form såsom cavalettin och hopptekniken, är filmad efter hon fyllt halvår. Däremot är den fina filmen från hennes simskola tagen i somras då hon inte var mer än dryga tre månader. Och jag kan säga att det var hon själv som valde att simma efter inbjudan av sin moster. En bättre simskolefröken än Dejmi kan inte tänkas. Självklart fanns jag med hela tiden för att se att det inte blev för mycket eller att hon blev skrämd. Selen hon har på sig kändes som en bra säkerhetsåtgärd.
Under vintern vi har framför oss planerar jag att fortsätta med basträning av kroppens alla delar, fortfarande utan hopp och snabba svängar. Efterhand som hon växer i sin kropp kommer det att utkristallisera sig vad hon kan tänkas behöva hjälp att utveckla och vad hon har naturlig fallenhet för. Jag tänker också börja väva in enklare övningar som så småningom ska utvecklas till handling och hinderteknik till agilityn.
Med denna sista och tredje lucka från mig och Flyga, Dejmi och Aske passar jag på att önska er alla en riktigt god julhelg!
Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Rörelseboken. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.
Grattis Caroline Nyström som önskade sig boken Rallylydnad – från grundfärdigheter till mästare i lucka 19 och skrev:
Tre godkända rundor i rad, det gjorde verkligen matte jätteglad.
Men hur ska vi göra nu, när fortsättningsklass står på tu?
Om vi denna boken får testa, så tror jag att vi alla rallylydnadsklasser kan bemästra!
Har totalt fastnat i våran träning inför fortsättningsklass, så denna boken skulle verkligen uppskattas ♥
Caroline, mejla oss pĂĄ info@klickerforlaget.se sĂĄ ska vi skicka boken till dig. ange adress, mobilnummer och mejladress samt vilken lucka du vunnit.
Snälla tomten ?, jag önskar mig verkligen rörelseboken, det skulle betyda så mycket för mig som uppfödare att ha mer kunskap av detta. För att också kunna vidarförmedla detta.?
Min älskade hund har problem med sin rygg,
med hjälp av denna bok hade jag kunnat känna mig trygg.
Lära mig mer om hundens muskler och kropp,
hur jag ska göra för att hålla min hunds form i topp.
Kanske någon övning som kan stärka hans länd,
och samtidigt göra honom lite mindre spänd.
Detta hade varit en perfekt klapp till jul,
då husse tycker friskvård är väldig kul!
Önskar RÖRELSEBOKEN i julklapp till en god vän som har en ivrig Dalmatiner-tik de behöver ju mycket motion men hur mycket och vilken. Är ju inte så vanligt att de eskorterar resande med Diligenser idag.