Hem » Julkalender » Julkalender lucka 3: Viltspår

Julkalender lucka 3: Viltspår

Bakom dagens lucka döljer sig författaren, hundtränaren, viltspårsdomaren, jägaren och matälskaren Helena Lyckoskog. Hon har nyligen gett ut boken “Med passion för det vilda” på Klickerförlaget. Den är för dig som gillar hundar – och jakt. Det är boken som ger dig nästan alla delarna i jakten med hund. Alltifrån träningen av jakthunden till första hjälpen för hund, styckning och tillagning av viltet, hur du tränar viltspår, vad du har för ansvar som jägare med mera. Jakten är en stor del av Helenas liv, framför allt jakten med hund. Hon har för tillfället fem hundar, två stycken drentsche patrijshond, Mira och Dexspex, basset hounden Wilda, blandrasen Tazza och taxvalpen Stina. Hon driver Wild Venatrix kennel.


En hund som får använda nosen är en lycklig hund! Viltspår är definitivt en aktiveringsform som ger hunden en utmärkt hjärngympa.

Det som hör till vanligheterna är att så fort ett ekipage har klarat av sitt viltspårchampionat så läggs spårlinan på hyllan. Men det är egentligen nu den roliga delen med spårträningen börjar! Nu kan du börja utmana hunden lite mer.

När det kommer till spårläggning så gör vi det ofta alldeles för enkelt för hundarna. Vi utmanar inte hunden i spåret. Här kommer ni få tips på hur du kan göra för att komma vidare i er spårträning, få motivationen att damma av spårlinan igen och utvecklas tillsammans med din hund.

Variera underlag
Ett spår kan läggas överallt. Tänker du bort det vanliga viltspårprovet och istället tänker eftersök kan du få lite fler idéer. Asfalt, grus, kuperade hyggen, fält med mera är heta tips. Tänk givetvis på säkerheten om du lägger spår på trafikerad väg.

Tid
Att variera tiden på hur länge spåret har legat tycker jag är nyttigt. Ibland kommer jag ut på ett eftersök där spåret är knappt två timmar gammalt, ibland kan det vara över ett dygn gammalt och mer än så. Hunden arbetat på olika sätt beroende på hur länge spåret legat – kan du läsa din hund lika bra oavsett spårets liggtid?

Längd
Spårets längd är för mig kopplat till vad det är jag vill träna på. Vill jag känna mig säker på att hunden är uthållig så lägger jag långa spår emellanåt. Då kan spåret vara runt en kilometer. Det som är viktigt då är att jag är duktig på att belöna hunden vid slutet. Hunden måste känna att det är tillräckligt värdefullt att spåra under så lång tid och med all säkerhet så har hunden även fått välja bort en hel del lockande störningar i spåret.

Vinklar
Vill jag träna på vinklar så lägger jag ett spår som kan vara som en prispall kan man säga. Raksträckorna behöver inte vara långa och på den översta delen av ”prispallen” så kan du göra den rätt kort så att spåret hamnar rätt nära varandra. Kan hunden sortera vart ni varit och vart ni ska?

Motivationsspår
Den träning jag oftast fokuserar på är motivationsträningen. Det är spår som jag lägger till alla hundar, oavsett tidigare erfarenheter. Spåren går ut på att hunden ska känna att oavsett vad som händer under spårets gång så ska det vara tillräckligt värdefullt för den att välja att fortsätta med sitt spår. Du kan också med hjälp av denna metod lära dig att läsa hunden på ett bra sätt.

Spåren är enkla – börja med att lägga tre raka spår på ca 15–20 meter, lägg dem på en stig, en åker eller var du nu önskar träna. Det kan vara bra att kunna se exakt var spåret går så att du på så vis vet när hunden är rätt i spåret. Spårens liggtid är valfri. Nattgamla spår kan vara att föredra längre fram. Spårstarten är markerad, du presenterar hunden där och ger kommandot “bra spår”. När hunden sedan tar sig an spåret kan du röra dig i spårkärnan, låt hunden jobba med spåret utan större påverkan från dig. Hur ser hunden ut när den är i spåret? Hur ser den ut när den går av?

Det viktiga med denna övning är spårslutet. Det är då din roll blir oerhört viktig. Tänk fredagsmys de lux; ha med dig något smarrigt att ge hunden, något som den kanske aldrig annars får: råa grytbitar av nöt, burkmat eller något annat gott kan vara bra. Vid varje spårslut sätter du dig ner och belönar hunden med detta, klappa om, lek och visa hunden hur fantastiskt duktig den precis ha varit. Tänk på att din belöning ska få hunden att tycka det är värt att välja bort till exempel ett färskt harspår. Hur mycket krävs det av dig då? Dessa spår kan du repetera en till två gånger i veckan. När du upplever att hunden har fått en förväntan på spårslutet kan du även lägga på störningar. Lägg hundens spår dagen innan de ska tas, en stund innan det är dags att gå dem så kan du korsa dina spår med en annan doft. Du kan släpa något annat vilt över, be en vän passera med en hund eller liknande. När du sedan går spåren kan du på så vis se om hunden själv kollar av det korsande spåret men väljer att fortsätta på sitt spår och du kan se hur hunden förändrar sitt sätt att spåra när det kommer en störning. Om hunden väljer bort störningen måste belöningen givetvis vara fantastisk.

Väder
Lägg spår i alla väder! Tänk eftersök även här, en viltolycka kan ske oavsett väderlek. Utnyttja snön som ligger och lägg spår där du ser att mycket vilt brukar röra sig. 

Mörkerspår
Återigen; tänk eftersök. Det är sällan det är ljust när viltolyckor sker. Lägg spåren då det är ljust och invänta sedan mörkret. Det är en rolig utmaning för dig som förare att gå denna typen av spår, skaffa dig en bra pannlampa ge dig ut i vintermörkret.

Oblodat spår
Släpa bara en viltdel och skippa blodet. Du kan göra några enstaka spårlegor i spåret där du blodar lite och drar av lite päls, dessa legor ska hunden sedan markera under spårets gång. Belöna markeringarna.

Begagnade spår
Testa att gå spår som någon annan hund redan har gått, det är ytterligare en nyttig övning för att lära hunden att sortera mellan dofterna. Det händer att ett eftersöksekipage inte klarar av ett spår, då måste nästa ekipage kallas in.

Avslutningsvis vill jag ge dig tipset att ha en träningsdagbok att anteckna i – då håller du koll på vad för typ av utmaningar du gett din hund.

Jag hoppas att du känner dig taggad på att komma igång med spårträningen med hjälp av dessa övningar.  Vill du läsa mer om viltspår så är ett omfattande kapitel i min bok vigt åt denna roliga sysselsättningen som hundarna brukar älska.

Lycka till!
Helena Lyckoskog


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken Med passion för det vilda. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

GRATTIS till vinnaren av lucka 1: Marie Koenen, som gett bort sitt exemplar av Blygerhundar och nu önskade sig en ny. Marie; mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit, ange också din adress och ditt mobilnummer (se till att det  blir rätt) så skickar vi den spårbart genom DHL som aviserar dig på mobilen när den nått ditt DHL-ombud (vanligtvis en affär nära där du bor).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0