Hem » Julkalender » Julkalender lucka 4: Den viktiga vardagen

Julkalender lucka 4: Den viktiga vardagen

Dagens lucka är skriven av Annika Falkenberg som är Godkänd Legitimerad Sjukgymnast med lång erfarenhet av klinisk verksamhet. Hon driver idag Hundverksta’n Sport & Rehabcenter med inriktning rehabilitering, friskvård och sport. Annika har skrivit tre böcker varav den senaste, Rörelseboken, är utgiven av Klickerförlaget. Vi distribuerar även hennes andra böcker: Friskvård för hund och Friskvårdens grundstenar för valp & unghund
Rörelseboken är boken för dig som har en hund som rör sig ;). På ett enkelt och tydligt sätt beskriver Annika hur hundkroppen funkar och hänger ihop (med förklarande bilder!), hur du kan göra en rörelseanalys av din egen hund (för att du ska kunna se hur din hunds kropp mår) och dessutom får du förslag på övningar som stärker din hund.
Annika har tre hundar som hon är aktiv med, främst inom agility; collien Aske och kelparna Dejmi och Flyga.


Det är många saker som påverkar när våra hundar rör sig. Allt de gör, motion, träning och andra aktiviteter formar deras kroppsminne och skapar ett rörelsemönster. Ur detta bygger de upp sina muskler och utvecklar rörlighet och balans. I den här luckan får du följa med in i Simbas vardag. Det är där han formar det liv som gör att hans kropp håller sig fräsch.

Vi hundägare har lärt oss mer och mer genom åren och har blivit allt duktigare på att planera träning och fysprogram för våra hundar. Men som med allt annat är det de små sakerna vi gör ofta som har störst genomslagskraft. Simba är en pudelherre i sina bästa år. Om någon månad fyller han hela fjorton år. För några år sedan började han visa stelhet i ryggen och efter kontroll hos veterinär och en period med smärtlindring ordinerades sjukgymnastik. Simba svarade bra på behandling och efterhand lärde sig matte hur hon bäst kunde förebygga återfall och även stärka honom för en pigg ålderdom.

Idag mår Simba bra och hänger åter med familjen i deras aktiviteter. En mycket stor och viktig anledning att Simba klarar sig så fint är de justeringar matte gjort i hans vardag. Genom att få reda på vilka rörelser Simba mår mindre bra av och vilka han mår bättre av har hon kunnat anpassa miljön inne i hemmet och välja bra aktiviteter ute. En avgörande faktor när man har ont i ryggen, som Simba har, är att undvika att hoppa ned så mycket det bara går. Varje gång han landar på sina framben trycks ryggraden ihop. Om oturen är framme kan detta moment utlösa ett nytt skov av smärta eller överbelasta musklerna och ge mer värk. Matte har tittat över och inventerat allt Simba gör ofta i sin vardag och lagt mycket omsorg för att hjälpa honom undvika det som kan göra ont.

Några av de saker hon gjort för sin hund är att alltid lyfta honom ur bilen. Han motioneras helst på mjuka underlag som gräs eller fina stigar i skogen. Skulle han behöva ta sig ner någonstans är matte beredd och kan bära honom på armen förbi den kritiska passagen. Han håller sin rygg varm genom att använda täcke så fort det är ruggigt ute. Har du en större hund kan du som alternativ underlätta genom att ha din hund i sele och hålla tag och stötta i denna medan din hund passerar det besvärliga området eller hoppar ner ur bilen. Det handlar egentligen bara om sunt förnuft och fantasi. Alla hundar lever olika liv och genom att ta en titt hur livet ser ut för just din hund finns det många enkla men effektiva saker att göra i vardagen. Saker som upprepas ofta sliter mycket mer på kroppen än att göra ett ”misstag” vid ett enstaka tillfälle om vi ska se till helheten.

I Simbas liv är det viktigt att få vara med sin familj i sängen när de vilar. Simba gillar att vara där inte bara på natten och det kan bli många hopp under en enda dag. Det är naturligtvis svårt att hinna passa och lyfta varje gång och att helt förbjuda Simba att vara med i sovrummet skulle för honom, och matte, upplevas mycket tråkigt. Att kunna fortsätta vara med sin flock på det sätt en hund är van och har gjort hela sitt liv är för mig viktigt även när ålder och krämpor knackar på dörren. Därför blev jag riktigt glad när jag fick höra hur Simbas sovrum fått en riktigt kreativ makeover. Häng med in och ta en titt hur det blev. Det är som sagt bara fantasin som sätter gränser.

 

Julhälsningar från
Annika Falkenberg

 

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Rörelseboken. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 2: Christina Andersson Jacobsson som önskat sig boken KLICK – hundfotografering med glädje sedan den kom ut. “Underbart att få ta hundarna o kameran med sig ut i naturen det är att leva i nuet”. Christina; mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit, ange också din adress och ditt mobilnummer (se till att det  blir rätt) så skickar vi den spårbart genom DHL som aviserar dig på mobilen när den nått ditt DHL-ombud (vanligtvis en affär nära där du bor).

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0