Hem » Julkalender » Julkalender lucka 5: Startknapp

Julkalender lucka 5: Startknapp

Bakom dagens lucka döljer sig författaren Emelie Johnson Vegh som precis har gett ut boken Ellinor på klubben på Klickerförlaget. Det är den andra boken i en serie om häst- och hundtjejen Ellinor. (Den första heter Ellinors sommar). Boken vänder sig främst till barn i åldern 9–12 år men vi kan intyga att även “barn” som är 30+ och 40+ har stor behållning av den. 😉 Inte minst för nostalgifaktorn: Om du har läst hästböcker som barn så är detta en sådan bok – fast om hundar. Emelie har även skrivit “Agility right form the start” tillsammans med Eva Bertilsson. Tillsammans med Eva driver hon Carpe Momentum där de håller kurser och föreläsningar inom beteende och lärande, och de är de enda som är certifierade att utbilda andra i TAGteach i Norden.
Emelie har två hundar; kelpien Scout och golden retrievern Tessa.


Finns det sätt att inte ”bara” träna med positiv förstärkning utan också ge hunden så mycket kontroll som möjligt? Ytterligare ett steg i er träning och er relation är att låta hunden styra takten på en del av det ni gör tillsammans. Att ha kontroll över sin situation är en viktig förstärkare och viktigt för allas vårt välbefinnande. Om vi kan komma på sätt att ge våra hundar ökad kontroll över sin vardag gör vi deras liv ännu lite bättre.

På filmerna ser du min jaktgoldenvalp Tessa. På filmen med selen ser du en färdig situation: Tessa är inte bara okej med att jag tar på henne selen, utan det är hon som styr processen. När hon tittar mot selen håller jag fram den mot henne (startknapp 1). När hon rör sig mot selen och siktar huvudet mot (startknapp 2), trär jag den över huvudet på henne och lyfter in hennes ena framben. Hon sitter sedan stilla (startknapp 3) och då knäpper jag selen runt magen på henne. På det viset kan hon styra takten av hur selen sätts på och kontrollera en av de ofta förekommande situationerna i sin vardag.

Hur tränar man något sådant här då?

I nästa film ser du Tessa som får lära sig att vara okej med att ha något på huvudet och bestämma en startknapp för det. Så här i juletider valde jag en tomteluva (även om man givetvis kan problematisera det här med kläder på hundar …).

Som du ser på filmen kopplar jag först ihop föremålet med godis genom att visa det och sedan ge godis upprepade gånger. Jag fortsätter sedan genom att göra en liten paus i rytmen av visa+godis; Tessa tittar då mot mitt ansikte, något borde ju liksom hända. DÅ visar jag föremålet och ger godis – jag väljer alltså hennes tittande på mig som startknapp för att ta fram tomteluvan. I nästa steg får hennes startknapp betyda att jag inte bara visar tomteluvan utan också rör vid henne med den. Jag väljer att röra henne på halsen och inte på huvudet eftersom jag bedömer det som enklare. Det viktiga här är förutsägbarheten – om hon tittar åt min sida tar jag fram tomteluvan och rör vid henne med den, sedan följer hennes belöning. Bara på det viset kan det bli en startknapp. Tessa måste få erfarenheter att om hon gör x, så gör jag y. På det viset kan hon styra processen och får mera kontroll över träningen – när hon tittar mot min sida kommer tomteluvan fram och rör vid hennes huvud.

En startknapp kan vara vad som helst. Den kan komma fram i träningsprocessen, som i det här exemplet där jag helt enkelt valde det Tessa gjorde när rytmen i tomteluva + godis bröts. Man kan också träna ett separat beteende vid sidan av och använda det, som till exempel en target av något slag.

Vi använder startknappar i vardagssituationer, i skötselsituationer (kloklippning är ett exempel) och i sportsituationer (till exempel agilitygungan, där vi låter hunden ”starta” gungan genom att ta sig till en viss plats på den och exempelvis doppa näsan neråt). Det finns oändliga möjligheter att låta våra hundar (och andra arter) vara med och ha lite mera kontroll över sitt liv!


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Ellinor på klubben. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

 GRATTIS till vinnaren av lucka 3: Linda Strandgren som skrev: “Min sambo älskar att jaga och vår yngre hund skulle gärna vilja följa med. Dock så vet vare sig min sambo eller jag hur man tränar hunden till jakt så det vore en underbar julklapp att få ge min sambo. Då kan han och Luna få mer kvalitetstid i skogen tillsammans.” Linda; mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit, ange också din adress och ditt mobilnummer (se till att det  blir rätt) så skickar vi den spårbart genom DHL som aviserar dig på mobilen när den nått ditt DHL-ombud (vanligtvis en affär nära där du bor).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0