Hem » Julkalender » Julkalender lucka 6: Så lär du din hund att bli buren

Julkalender lucka 6: Så lär du din hund att bli buren

Dagens lucka är skriven av Susanne Lindberg som är författare till vardagslydnadsboken De 10 viktigaste sakerna din hund bör lära sigSusanne lever och verkar i Skellefteå, är född hundnörd, utbildad instruktör inom SBK, diplomerad Nose Work-instruktör och har gått den ettåriga klickertränarutbildningen inom Canis. Hon har tävlat sedan hon var åtta år, i lydnadsklass, bruks, räddningshund, agility, rallylydnad, draghund och Nose Work. Hon har jobbat som journalist i många år men arbetar nu fullt ut med sitt företag Rackarungarnas Hundskola.


En av mina värsta mardrömmar är att gå en hundpromenad långt ut i skogen. Och långt, långt där ute – flera kilometer från närmaste hus eller väg – blir hunden ormbiten. Eller rejält skadad på annat sätt. Då är det en rejäl fördel att redan ha tränat hunden att bli buren på ett sätt som gör att du har en sportslig chans att orka hela vägen.

Du som har en chihuahua eller yorkshireterrier kanske inte har så stor nytta av mitt tips. Du kan ju variera vilken arm du bär hunden på. Men du som har en hund som väger cirka tio kilo och mer bör absolut läsa vidare. För det kommer att bli skittungt att bära den hunden i famnen.

Det finns en tydlig anledning till att det finns ryggsäckar. Det är för att det går mycket bättre att bära tunga grejer med hela sin kropp, än bara med armarna. Du som har fjällvandrat skulle nog aldrig drömma om att bära din packning i famnen hela vägen. Därför ska vi lära våra hundar att bli burna på vår rygg.

Vi börjar enkelt. Det kan vara bra att vara två i början. Föraren kurar ihop sig lite, och medhjälparen lockar upp hunden så den ställer framtassarna på förarens rygg. Belöna med beröm samt godis eller leksak. Upprepa några gånger. Mellan varje repetition får hunden gå ned. Den får inte direkt blir fasthållen och lyft, då kan den bli rädd.

Nästa steg är att få upp hela hunden på förarens rygg. Locka hunden framåt med godis eller leksak. Beröm ordentligt varje steg i rätt riktning. Låt hunden gå ned mellan repetitionerna.

Så är det dags att lyfta hunden en smula från golvet. Föraren håller i hundens baktassar med en eller båda sina händer. Hunden har sina framtassar på förarens axlar. Lyft, beröm och belöna. Sätt ned hunden och upprepa sedan igen.

Nästa steg innebär att föraren reser sig högre upp på knä. Se på filmen hur jag menar. När den delen fungerar tryggt och säkert är det dags att föraren även ställer sig helt upp. Medhjälparen får gärna vara med och se till att hunden inte blir rädd och tvärkastar sig av förarens rygg. Belöna rikligt när hunden sitter på förarens rygg. Och sjunk sedan ned igen innan hunden hinner bli orolig. Låt hunden kliva av och slappna av en stund. Sedan upprepar ni igen.

Snart känner sig hunden trygg med övningen. Föraren kan börja gå några steg runt. Senare kan föraren gå 50–100 meter med hunden på ryggen. Varför inte passa på och göra utfallsövningar samtidigt så får du verkligen en rumpa och lår som passar för Beach 2018! =)

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken De 10 viktigaste sakerna din hund bör lära sig. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka 4 – boken KLICK! Hundfotografering med glädje:Sara Eklund som skrev: Denna bild är precis som alla andra jag tar, så jag låter den tala sitt tydliga språk ? Jag behöver verkligen denna bok ?

Sara Eklunds foto.

Vi hoppas bilderna blir bättre efter att ha läst boken ;). Skicka ditt mobilnummer, din adress och din mejladress till info@klcikerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit så skickar vi boken någon gång under våren då den kommer!

4 reaktioner på ”Julkalender lucka 6: Så lär du din hund att bli buren”

 1. Jag önskar mig ” De tio viktigaste sakerna din hund behöver lära sig.” Ärr på väg att köpa en hund och då är det bra att vara väl förberedd.

 2. Jag skulle vilja ge denna bok till min mamma som har två omplaceringshundar
  och som tyvärr inte fått den grundlydnad som behövs.

 3. Malin Freij

  Har hört så mycket gott om den boken och hade blivit jätteglad för vinst! Vill lära min hund alla De 10 viktigaste sakerna 🙂

 4. Lena Gunnarsson

  Grattis Eva Å som blev dagens vinnare!

  EVA! mejla oss på info@klickerforlaget och ge oss din adress, ditt mobilnummer och din mejladress – så postar vi boken bums! Lycka till med vovven!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0