Hem » Julkalender » Julkalender lucka 7: Cavaletti – mer än bara några ribbor

Julkalender lucka 7: Cavaletti – mer än bara några ribbor

Annika Falkenberg är Godkänd Legitimerad Sjukgymnast med lång erfarenhet av klinisk verksamhet. Hon driver idag Hundverksta’n Sport & Rehabcenter med inriktning rehabilitering, friskvård och sport. Annika har skrivit tre böcker varav den senaste, Rörelseboken, är utgiven av Klickerförlaget. Vi hjälper även henne att distribuera hennes andra böcker: Friskvård för hund och Friskvårdens grundstenar för valp & unghund. Hösten 2017 höll Annika en populär clinic om hundars rörelser, hur man kan göra en rörelseanalys och sedan hitta övningar som stärker ens hund, i Göteborg. Clinicen utgick från Rörelseboken. Den 4 februari 2018 håller hon clinicen igen i Landvetter – läs om den här.


Cavaletti, som efterhand byggs upp till gåträning, är den mest användbara av de grundövningar jag presenterar i Rörelseboken. Den hjälper hunden att hitta rätt teknik till sitt grundsteg samtidigt som den går att stegra och vidareutveckla i flera nivåer upp till riktigt effektiv styrketräning.
Det finns egentligen bara ett enda ”problem” med övningen; den är alldeles för enkel att utföra och därför är det lätt att missa själva poängen med den. Just enkelheten gör det lätt att komma åt full potential i hundens steg samtidigt som frestelsen att ”piffa till” det hela med lite extra höjd eller fart är mycket frestande. Jag får ofta frågan av de hundägare jag rekommenderar övningen till om de verkligen bara ska göra dessa enkla steg för att träna sin hund? Mitt svar är absolut ja! Om hunden inte behärskar sitt grundsteg kommer alla annan träning som läggs ovanpå att bli mindre effektiv och hunden kommer inte att nå sin rätta förmåga.

Börja med rätt teknik

Jag har valt att bygga upp grundövningen i fyra nivåer för att guida både hund och tränare att få ut allt det goda ur träningen. På den första och viktigaste nivån, själva övningen cavaletti, tränas enbart teknik. Tekniken bygger upp hundens koordination och hjälper den att forma ett funktionellt kroppsminne. Detta kroppsminne finns sedan med i bakgrunden varje gång hunden är ute och rör på sig, inte bara när den handgripligen gör sin övning. Den får också tillfälle att lära sig använda sina bärande muskler i kroppens olika delar. Görs cavalettin på rätt sätt kan hunden faktiskt inte göra på något annat vis. Det är i denna lilla detalj som hela finessen med övningen döljer sig.
På första nivån ligger fokus på att få hunden att utföra 10 steg i följd utan mikropauser, snedsteg eller andra avvikelser. Genom att använda utlagda ribbor, en stege eller liknande är det lätt att göra övningen tydlig. När de första 10 stegen fungerar prickfritt får hunden öka mängden steg med mål att gå upp till 10 vändor i redskapet utan bekymmer. När även detta känns genomarbetat är det dags att gå över till nästa nivå som är gåträning.

Höj nivån när hunden är redo

Gåträning innebär att stegövningen flyttas ut i terräng och naturen får ersätta ribborna. Allt för att få mer variation. Fokus ska hela tiden vara att hundens teknik fungerar i varje steg. Gåträningen ökas på allteftersom och en väl grundtränad hund orkar lätt gå 100 meter med perfekta steg hela vägen. Den här nivån passar bra för den som vill ge sin hund ett effektivt men ändå lättsamt träningspass. Lägg en promenad varje vecka i terräng som passar hundens storlek och ta ansvar för att hunden får hjälp att gå med rätt teknik. Att en hund strosar runt själv i skogen kan inte jämföras med seriöst utförd gåträning.
Gåträningen kan sedan riktas till att träna ett visst ben, en sida eller ryggen genom att utnyttja terrängen på olika sätt. Detta görs på den tredje nivån. På den fjärde och tuffaste nivån mixas alla varianter och nivåer till ett träningspass doserat efter hundens faktiska ork. Här gäller varken antal meter eller särskilt anpassad terräng utan det är varje hunds styrka och kontroll som avgör. Det enda som följer med hela vägen genom alla nivåer är att tekniken måste vara rätt om träningen ska ge full utdelning. Det finns en anledning att jag döpt denna sista nivå till ”pansarvagnen”.

Mina egna hundar får regelbunden grundträning

Jag tränar själv regelbundet mina hundar på nivån cavaletti. Vid ett av dessa tillfällen passade jag på att filma min kelpie Dejmi. Hon är fyra år gammal och har fått grundträning genom hela livet. Ändå, som du själv kan se på filmen, behöver hon guidning av mig för att klara av att hålla fokus och inte minst orken uppe genom ett helt träningspass. Några saker jag särskilt vill att du kikar på är hur jag hjälper henne att anpassa farten, var jag placerar hennes belöningar och hur små nyanser det är som gör övningen rätt utformad. Mycket nöje!

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Rörelseboken. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

GRATTIS till vinnaren av lucka 5: Lena Ekman som önskade  boken Ellinor sommar och skrev: Läshunden Peppe skulle vilja att hans läskompisar läste den för honom.

Lena Ekmans foto.
Grattis Lena och Peppe, vi blir glada över att flera av barnen som Peppe kommer träffa nu får läsa om Ellinor för honom :). Mejla din adress, din mejladress och MOBILNUMMER – så skickar vi boken så fort det går. info@klickerforlaget.se 

11 reaktioner på ”Julkalender lucka 7: Cavaletti – mer än bara några ribbor”

 1. Kul med rörelseboken. Jag fick faktiskt hem den igår men har inte börjat läsa än. Ser att hunden i filmen går i pass i slutet, vad är dina tankar kring den gångarten? Vinner gärna en bok till, att ge till min syster i julklapp ?

 2. Caroline Behm

  Eftersom jag tränar och tävlar barmarksdrag med mina 3 vovvar på sommaren och vi roar oss med skijoring på vintern hade denna vara en perfekt julklapp. Med denna boken skulle jag kunna förebygga skador och även lära mig se rörelseförändringar i tid. Hoppas på en god aktiv jul!

 3. Mia Karlsson

  Skulle gärna vinna Rörelseboken så jag kan fördjupa mig mera i hundens uppbyggnad och rörelsebehov för att hålla hunden frisk och kry ☺️

 4. Pia Qvillberg

  Jag skulle gärna vinna rörelseboken för att kunna hålla mina hundar rörliga, tränade så jag får behålla dom hos mig så länge som möjligt.❤️

 5. Önskar mig rörelseboken.Den skulle mina vänner få tlll deras Golden Retriever ” lille Hugo” som är som en björn och inte liten.

 6. Rörelseboken vore perfekt läsning för matte!! Hon vill att jag ska bli en duktig agilityhund, som håller sig frisk och skadefri länge och hon tycker vi ska börja tänka på fysiken tidigt. Hälsar Leia nu 7 månader

 7. Lotta Bauer

  Allt hänger i hop, både kropp och knopp. Jag skulle vilja få ännu mer kunskap om hundens rörelse för att kunna förstå hunden ännu bättre.

 8. Emma Jörgensen

  Den här boken står högst upp på min önskelista så jag önskar den bara till mej själv! ??

 9. Jag köpte boken när jag var på föreläsning och workshop, önskar mig gärna en till som jag kan ge till någon av mina träningskompisar 🙂 Sen undrar jag vart man kan köpa dessa cavaletti hinder.

 10. Önskar mig Rörelseboken, efter att nyligen ha gått balansbollskurs hade denna boken varit ett utmärkt komplement för att lära mig ännu mer!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0