Hem » Julkalender » Julkalender lucka 5: Sommaren med Ellinor

Bakom dagens lucka döljer sig författaren Emelie Johnson Vegh som precis har gett ut boken Ellinors sommar på Klickerförlaget. Boken är förlagets första skönlitterära bok och vänder sig främst till barn i åldern 9–12 år men vi kan intyga att även “barn” som är 30+ och 40+ har stor behållning av den. 😉 Inte minst för nostalgifaktorn: Om du har läst hästböcker som barn så är detta en sådan bok – fast om hundar. Emelie har även skrivit “Agility right form the start” tillsammans med Eva Bertilsson. Tillsammans med Eva driver hon Carpe Momentum där de håller kurser och föreläsningar inom beteende och lärande, och de är de enda som är certifierade att utbilda andra i TAGteach i Norden.

Här kommer en intervju med Emelie om hur och varför hon skrivit böckerna om Ellinor:


Du har gett dig i kast med ett roligt projekt: Du håller på att skriva en serie böcker för barn om en tjej som heter Ellinor. Berätta, hur kom Ellinor till?

Jag låg och hade feber en dag och så började jag läsa en bok ur Lisbeth Pahnkes ”Britta och Silver”-serie och tänkte: Varför finns inte det samma för hundar? Varför finns bara hästböcker?

Jag är ju gammal hästtjej och har läst mängder hästböcker som jag älskat. Jag gick sen från att vara hästtjej till att bli hundtjej – för att jag inte fick någon egen häst, buhu – och jag hade så fruktansvärt roligt när jag var barn och upptäckte hundvärlden.

Minns du hästböckerna? Nu kommer hundböckerna!

Hur blev det just Ellinor?

Hon fanns bara i mitt huvud. Hon hette Ellinor. Många av de saker som händer Ellinor har hänt mig, och saker i miljön som till exempel hur nära det är mellan husen där hon bor kommer från min barndom. Men som vanligt när jag skriver är ingen av personerna i boken tagen helt och hållet ur verkligheten, inte Ellinor och ingen av de andra karaktärerna heller. Allt och alla är ett hopkok av verklighet och vild fantasi.

När jag skriver kommer det först en idé, sedan skriver jag ner lite punkter för att inte glömma dem, även om jag alltid tror att jag ska komma ihåg allting. Ett synopsis – som man kan se som en plan över boken – är inte det som driver min idé, idén kommer först.

Vad handlar Ellinors sommar om?

Det är i början av sommarlovet och Ellinor är på ett uselt humör. Alla hennes kompisar ska på ridläger, eller göra något annat kul med hästar – men inte hon. Hennes föräldrar har inte råd. Hästarna är det bästa i hennes liv och hennes stora dröm är bli beridare, hon är hästtjej ut i fingerspetsarna. Nu undrar hon hur det ska bli till hösten, kommer hon bli utanför då? Tänk om alla utom hon får rida i den avancerade gruppen? När hon sitter där och tycker synd om sig själv träffar hon bästisen Jennys mammas Ingrid. Ingrid har hundar och hon åker iväg och tränar med dem på klubben och hänger där samma sätt som Ellinor och Jenny åker till stallet. Ellinor är lite rädd för hundar, hon förstår sig liksom inte på dem. Fast hon är hemma hos Jenny typ jämt har hon aldrig direkt umgåtts med hundarna. Men hon har inget att göra och så börjar hon hänga med på promenader. Och där finns Kakan, en svart labrador som Ingrid är dagmatte åt, och plötsligt blir den här sommaren på ett sätt som hon inte kunde föreställa sig …

Så Ellinors sommar handlar om hur det känns att komma över rädslor, lära känna ett nytt djur, att ha stora drömmar som kanske inte går att lösa, om att vara utanför. Bland annat.

Varför har du skrivit boken Ellinors sommar?

Det finns ganska många tankar bakom.
En tanke är det här med att man kan prata om djur och djurträning på ett annat sätt än vad barn får med sig när de tittar på TV eller läser de mest populära hundträningsböckerna, det du ser där är motsatsen till hur jag tränar hund.

Boken är inte didaktiskt och talar om hur du ska göra, det är en skönlitterär bok. Men man kan säga att den grundar sig i beteendevetenskap ¬– den sidan av vetenskapen som jag står för. Det handlar om hur vi lär oss och hur beteenden fungerar. När vi ska ändra på ett beteende så gör vi det för att vi tjänar något på det eller för att vi undviker något som vi inte vill ha. Jag vill att hundarna – och alla andra djur och människor i min omgivning – ska göra saker för att de tjänar på det. Inte för att någon blir arg eller rycker i kopplet. Man hittar vägen fram genom att göra rätt, inte genom att göra fel. Det är en grundtanke som finns inflätad i boken kan man säga.

Och sedan är det ju helt enkelt bara ohemult kul att skriva. Jag älskar att skriva. Det är roligt att få hänga med sina karaktärer och hitta på saker.

Du har redan skrivit bok nummer två: Ellinor på klubben.

Ja, vi fortsätter följa Ellinor och nu har Kakan blivit en del av Ellinors liv. Ellinor får lov att gå kurs med Kakan. Jenny surar över att Ellinor gör annat än hänger i stallet. Ellinor är van vid ridskolan och helt plötsligt kommer hon in i den här andra världen med kängor och västar och bollar. Samtidigt som konflikten med Jenny blir allt mer komplicerad, kommer en gammal vän tillbaka in i bilden och hon lär också känna en massa nya kompisar på klubben och blir jätteförtjust i sin instruktör. Sedan händer det något väldigt sorgligt i boken som kommer påverka Ellinor framåt i de böcker som följer.

För fler böcker kommer!

Det kommer fem eller sju. Sju om du frågar de tjejer som jag träffade på mitt bibliotek i går – de frågade redan efter tvåan. Fem om du frågar mig en dag när jag har för mycket annat att göra. Men tvåan kommer under våren!

Vem är du?
Jag är en hästtjej som blev hundtjej som blev både och. Jag är boknörd sedan jag var liten. Jag läser allt. Jag läser mycket för mina barn, men läser också barn- och ungdomsböcker för min egen skull.
Jag tänkte bli veterinär, men är i princip gymnasielärare i svenska och engelska – jag saknar några poäng. Jobbar i ett företag som heter Carpe Momentum ihop med Eva Bertilsson där vi föreläser, håller kurser och skriver om beteende och träning. Annars skriver jag böcker och översätter även från norska, engelska och danska.

Jag har tre barn som är fyra, tio och femton år gamla, en man och en kelpie som heter Scout. Vi älskar att träna tillsammans. Och att springa.

Vad är ditt nästa projekt?
Jag väntar på att börja redigera Ellinor på klubben, som är hos lektören nu. Sedan skriver jag på bok nummer tre. På mitt golv ligger en stor tapetrulle, där jag skrivit upp vad alla heter, vem som är vem, vem är skötare till vilken häst och vilka årstider det är för att jag ska hålla reda på allt och alla…

Och så håller jag på att förbereda för Clicker Expo i Kalifornien i januari, dit Eva och jag åker för att föreläsa.

Läs gärna delar av Bibliotekstjänsts (Btj) recension av Ellinors sommar här!


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Ellinors sommar. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

Idag säger vi grattis till vinnaren av lucka 3, Alexandra Sjöbeck, som skrev: Åh! Jag önskar mig Rallylydnad boken! Jag o min gamla (10år) pudel började rally i höstas och min fina valp ska förhoppningsvis bli en bra rallyhund. Hade behövt inspiration och motivation och tips och allt sånt ??

Grattis Alexandra! Mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange ditt MOBILNUMMER och din postadress så kommer vi skicka boken till dig i mars 😉 – då den beräknas komma från tryckeriet.