Hem » Julkalender » Julkalender lucka 4: Lär din hund älska kameran

Julkalender lucka 4: Lär din hund älska kameran

Idag har vi den stora glädjen att presentera en sprillans ny författare på Klickerförlaget: Åsa Jakobsson. Åsa har skrivit två böcker förut men nu ger hon ut sin första bok hos oss och den kombinerar två av hennes stora passioner i livet: att fotografera och att träna hund. Boken KLICK – hundfotografering med glädje är helt enkelt en bok för dig som gillar att fotografera hundar! Åsa är fotograf med varierande uppdrag och onlinekurser genom KelpiePhoto, hon driver en blogg för planering och hundträning med namnet The Creative Kelpie, är lärare på gymnasienivå i hundkunskap och fotografi och instruktör för hundekipage genom Glädjeklick. Åsa tränar sina hundar Midiori, Valle och Mårran i allt som är roligt och tävlar i tävlingslydnad och rallylydnad. Välkommen till Klickerförlaget Åsa! (Åsas fotobok kommer ut på Klickerförlaget under 2018).


Mina hundar älskar kameran. Hur har jag fått dem att göra det? Vi har tränat!

Två enkla grundkunskaper som jag lär mina fotomodell-hundar är:
1. Kamera = belöningar
2. Håll position

Jag gör det med enkla övningar som är kul för oss båda, och som dessutom är bra i vardagen.

1. Kamera = belöning

Att få hunden att koppla ihop att “kameran (eller mobilen) kommer fram” med “belöning är nära förestående” gör att hunden visar upp sitt bästa jag när det är dags att ta en bild. Jag använder en övning som jag kallar “ett klick – en belöning”. Varje gång kameran klickar får hunden en belöning!
Jag startar med att göra situationen så lik en vanlig träningssession som möjligt och håller kameran framför kroppen riktad ner i marken – den ska störa så lite som möjligt. Och så börjar jag trycka på avtryckaren, och varje klick följs av en godisbit.

Snabbt börjar hunden koppla ihop klick = godis. Nu flyttar jag kameran närmare och närmare mitt ansikte, och pekar med den mot hunden. De flesta hundar bryr sig inte, men det finns hundar som tycker att det är läskigt när mitt ansikte täcks. Då lägger jag lite extra tid på detta steget.
När hunden har en hög förväntan på klicket, så kan jag börja klicka med kameran när hunden tittar på den. Först fångar jag korta glimtar, sedan att hunden tittar längre och längre tid. Mer än några sekunder brukar jag aldrig behöva för att komponera min bild, men man vet ju aldrig!
Här kan jag också lägga på ett uppmärksamhetsljud, tex att säga hundens namn, eller “foto”, eller liknande. Hunden hör ordet, tittar på kameran, jag tar bilden – klickar – hunden får belöning. Easy-peasy!

2. Hålla position

Grundträningen för att hålla position gör jag utan kamera, först genom att värdeladda en position genom att ge många snabba belöningar så länge hunden är stilla, sedan genom att använda omvänt lockande (googla eller sök på youtube om omvänt lockande är okänt för dig).
Om hunden är duktig på övning ett, är det sedan bara att lägga till att hunden ska hålla sin position för att få sitt klick – det vill säga att du tar bilden – och sedan kommer belöningen. Om hunden bryter sin position sänker jag kameran och börjar om. Om hunden misslyckas flera gånger så gör jag övningen enklare, går tillbaka till att träna utan kamera, och lägger sedan till kameran som en störning och börjar precis som i övning 1 med att hålla den längre ner så att jag kan behålla kontakten med min hund.
Jag tränar hålla position i sitt, ligg och stå, och jag tränar att hunden ska kunna hålla position även om jag flyttar mig till sidan eller ställer mig bakom hunden – på så sätt får jag variation på vinkeln.
Och för mig går träningen före bilden. Jag tar inte bilden om inte hunden gör rätt! Klicket betyder “du gjorde rätt, här är din belöning” och den informationen vill jag så klart bara ge om hunden faktiskt gör det jag vill. 🙂

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken KLICK – hundfotografering med glädje. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Ange vilken bok du önskar dig och motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av boken Blygerhundar i lucka nr 2, Stina Åström, som skrev: Oj vad mycket gott man hört om denna bok och jag förstår att den kan läsas av alla, oavsett om man äger en blygerhund eller inte. Själv skulle jag dock, om jag vann, vilja ge bort boken till Alexandra Tyllström för det jobb hon lägger ner med sin omplaceringshund. Och har jag tur hade jag kanske fått låna den när hon läst klart.

Stina; mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit, ditt mobilnummer och din adress. OM du vill att boken skickas direkt till din kompis så ange hennes mobilnummer,  adress och mejladress! Vi skickar så fort vi kan. 🙂

8 reaktioner på ”Julkalender lucka 4: Lär din hund älska kameran”

 1. Malin Freij

  Åh, jag älskar att fotografera och jag älskar min fina hund, men på nästan alla kort är han em svart suddig blobb eller så tittar han åt alla andra håll än mitt… ? Det hade varit jättekul att få läsa boken!

 2. Oh jag önskar mig verkligen boken klick ?, är en katastrof på att fota mina hundar. Skulle bli så glad och tacksam.❤

 3. Härligt med en alldeles ny bok. En bok om hundfotografering är efterlängtad. Hur gör man om man har en svart pudel som glatt pussar på kameran så fort den täcker mitt ansikte?!

 4. Inga-Lill Lindström

  Älskar att fota min hund och katt men har väldigt svårt att få till det. Hunden vill aldrig sitta kvar tillräckligt länge.

 5. Vilken julklapp, vad ger man bort till sambon som inget vill ha och som även fyller år i december?!? En perfekt både födelsedagspresent och jullklapp tills honom som inte bara fått ett växande fotointresse sedan hundarna kom in i vårt liv utan även följer Åsa då de har samma utrustning.

  En bok som hade varit så enormt rolig att få ge bort och som kombinerat så många aktiviteter i ett. Helt perfekt för att lära sig mer men grymt för att skapa en egen träning mellan båda våra hundar och husse till en djupare relation ⭐️❤️

 6. Vilken härlig chans till att få möjligheten att läsa boken (tar sin tid innan den hittar sin väg till biblioteken, om nånsin, här som jag bor i alla fall)! 🙂 Verkligen relevant då jag fundera rpå att gå en fotokurs för just Åsa, men då pengarna tryter så måste man ta det som finns tillhanda. Försöka sig på att ta bilder när situation och tillfälle finns!

 7. Emma Jörgensen

  Först och främst, grattis till Klickerförlaget för ytterligare en författare i toppklass! Åsa är en av de ambitiösaste tjejerna jag känner, hon är en hundtränare/instruktör i världsklass och precis lika duktig med sin kamera. Boken kan inte bli annat än en succé! Så självklart önskar jag mig ett ex, alldeles till mej själv?

 8. Annika Hecktor

  Åh den boken vill jag ha! Den som försökt fotografera ett gäng svarta labradorer förstår varför jag verkligen behöver den…..?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0