Hem » Böcker » Tränat ihop sedan september – nu ska de till VM

Tränat ihop sedan september – nu ska de till VM

F5Q0767För åttonde året i rad ska Maria Brandel till VM i lydnad! Men då hennes Ylle – som hon gjort sju VM med – nu gått i pension är det med en helt annan hund. En hund hon bara har tränat sedan september – border collien App.

Vem är den där App egentligen?Han är en fyraårig border collie som min syster Lotta tog hand om åt en bekant som hade lite för många hundar. Hans förra ägare ville lämna honom till någon som kunde valla lite med honom och det ville Lotta.

Men hon började även träna lite lydnad med honom. I början var App lite försiktig och lite känslig och blev lätt nedslagen. Lotta tränade på men hade inga direkta ambitioner. Men ju mer han fick träna desto mer motiverad blev han.

App är i grund och botten en väldigt lugn o balanserad hund och också väldigt miljöstark – så när hans motivation ökade började han bli rätt bra. Han tar fortfarande mycket åt sig om han känner att jag inte ä nöjd med honom men han är nu lätt att lyfta upp. Får han bara bollen är allt glömt och förlåtet. ?

Hur kom det sig att du började träna honom?Lotta tävlade honom klass 1, 2 och 3 och gjorde tre jättefina tävlingar med en start i varje klass. När han kom upp i elit så skulle jag precis börja pensionera Ylle. Lotta tycker det är jättekul att träna men hon är inte så intresserad av att tävla. Dessutom tycker hon det är mycket roligare att stå och skälla på mig för alla fel jag gör, hahaha. Så hon föreslog att jag kunde tävla honom.

Vi debuterade på rankingtävlingarna i september förra året, då hade vi kanske tränat i två veckor lite mer på allvar. Eftersom vi kände varandra ganska dåligt så gick det inte så superbra MEN det kändes som att det som inte funkade bara handlade om att vi skulle bli lite mer samkörda. Tack vara ett han fått så bra grunder av Lotta och eftersom vi jobbar efter samma grundtänkt så var han en ganska enkel hund att ta över.

Jag började träna honom lite mer efter det. Men han bor hos Lotta och så jag tränar så mycket jag kan, och både Lotta och jag har gjort några tävlingar i elit så att han blev kvalificerad till SM.

Han har fortsatt att utvecklas på ett bra sätt hela tiden. Vi tävlade två rankingtävlingar under våren. Den ena vann jag med min Signe och kom tvåa med App, det var ju väldigt roligt förstås!

 

Vad är Apps främsta styrkor?Något som jag gillar mycket hos honom är att han kan vara snabb ena sekunden och nästa sekund helt lugn. Han stressar inte upp sig utan har en väldigt fin balans. Han är cool. Han är inte alls orolig och rädd av sig utan väldigt miljöstark. Och så är hans Signes bästis, det är viktigt!

Hur toppar ni formen?Vi tränar på. Nu har vi jobbat jättemycket med detaljer som ska stärkas. Vilka? Nä det kan jag ju inte avslöja då får ju mina konkurrenter veta våra svagheter, hahaha!

Men nu har vi börjat jobba mer med helheten – tävlingen är ju om några veckor. Vi börjar sätta ihop allt för att få det att funka i längre kedjor så att han känner igen sig i hur det ska utföras. Det blir lätt att man blir lite otävlingsmässig när man tränar detaljer och det motverkar det tävlingsmässiga.

Allting känns bra MEN han är fortfarande väldigt oerfaren och tiden vi har haft tillsammans är otroligt kort. Jag lär känna honom mer och mer men det finns fortfarande brister i den delen. Det är svårare med en hund som du inte lever ihop med. Jag vet ju inte exakt allt vad Lotta gjort även om vi båda tränar utifrån Från valp till stjärna-konceptet. Om något krånglar med mina egna hundar vet jag ju vad jag ska göra för jag har deras historia.

12358195_777071212419704_1820236216_n

När åker ni till Moskva?
Vi flyger dit måndagen efter midsommar och tävlingarna börjar på fredagen. Det blir Apps första flygresa och jag kulle velat ha provflugit någon gång. Men jag känner mig ändå trygg i att han är en sådan cool hund som man inte skrämmer upp så lätt så jag tror det kommer gå bra.

Vad är dina förhoppningar?Att vi ska klara av att ta fram det bästa vi kan tillsammans och sedan får vi se hur långt det räcker.

Hade du räknat med det här?Nej! Naturligtvis tänkte vi försöka kvala men vi trodde inte det skulle gå med tanke på den korta tiden som vi tränat ihop.

Efter VM blir det SM – med två hundar?Ja, det blir en ganska brutal tid, men det bra är att man förhoppningsvis kan hålla i formtoppen från VM över SM i alla fall.

Hur laddar du om?Jag är oftast helt slut om det gått bra, om det gått dåligt så är jag mer ”nu ska jag börja samla frimärken” och sedan lever jag i det några dagar sedan byts det mot en stor revanschlust. Numera bryr jag mig inte om det där tillståndet, jag vet att det fort går över. Sedan är jag redo igen för nya tag!

Lycka till nu och kör så det ryker! Tack, det ska bli roligt!

Berättat för Lena Gunnarsson

För mer information kontakta

Lena Gunnarsson
Klickerförlaget Göteborg AB
lena@klickerforlaget.se
070-300 88 90

Varukorg
Rulla till toppen
0