Hem » Julkalender » Julkalender lucka 10: En ode till snuffelmattan

Julkalender lucka 10: En ode till snuffelmattan

Dagens lucka är skriven av Jessica Mann – författare till succéboken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. Jessica är utbildad instruktör och hundbeteendeanalytiker. Hon håller kurser i framförallt grunder för tävlingshunden, specialsök och blygerkurser, kurser för den rädda hunden. Hon håller dessutom många clinics som bygger på boken Blygerhundar. Jessica har tre border collies; Gip, Tesla och Ivy och en tollare; Vill, som tränas och tävlas i lydnad, specialssök, vallning, jakt, rallylydnad och heelwork to music. Jessica arbetar som hundinstruktör på heltid och driver företaget Motiverade hundar.


Vissa saker är så genialiska i sin enkelhet att det verkar helt otänkbart att de inte alltid funnits. Det kan hända ibland när jag köpt ett klädesplagg som jag sen matchar till allt. Vad hade jag på mig innan? Jag vet ju att jag inte var naken, men det måste ha varit snudd på. Snuffelmattan är en sån enkel och genialisk sak. Ni har kanske sett den på Facebook – en färggrann matta gjord av fleeceremsor knutna på en dörrmatta i gummi. En matta för mataktivering för oss som tycker att hundens matstund ska vara mer än tre sekunders inhalering.

Och nog var det så och enbart så jag använde mattan först. Hundarna fick snuffla fram maten och de var nöjda och glada. En portion torrfoder tog plötsligt lång tid, med minimal ansträngning från min sida. Lika enkelt och smidigt som att hälla upp mat i en skål men med så mycket mer belåtenhet. När maten var slut var det bara att ställa undan mattorna (eller för all del låta dem ligga kvar på golvet – min tik gillar att ha sin som sovmatta). För visst är det lätt att tycka mataktivering är lite bökigt. Kartonger och aktiveringsspel ska preppas, och sen är det en himla massa städande efteråt. Och att strössla ut maten på tomten eller promenaden – en annan favorit – leder oftast till att min retriever sätter i sig alldeles för mycket och mina border collies inte tillräckligt. Har man bara en hund är förstås inte det ett problem. Och jag rekommenderar alla att variera hur de ger hundarna sin mat, lås er inte vid mattan heller.

Efter ett tag började jag hitta nya användningsområden för mattan. När någon kommer på besök blir mina hundar hysteriskt glada och vill gärna berätta det för hela världen. Genom att preppa mattorna med gott godis och ge till hundarna när gästerna är på väg in blir besökarnas ankomst mycket lugnare. Fördelen jämfört med vanligt godisregn är att snufflandet tar längre tid, och jag kan styra var hundarna är bättre eftersom de har varsin matta.

När min yngsta hund Ivy skulle börja ensamhetstränas använde jag snuffelmattan. En Kong eller liknande aktiveringsleksak, eller ett tuggben, bär hon gärna omkring på och när jag skulle börja lämna henne först i en del av huset medan jag fortfarande var inne följde hon glatt med mig med Kongen i munnen. Men när jag gett henne en preppad snuffelmatta i köket förblev hon där även om jag lämnade rummet. Jag tror det var där hennes vana att sen somna på den skapades. Vem vill inte sova en stund på maten, bokstavligt talat. Fördelen med mattan är att hon hade valet att lämna och följa efter mig om hon ville, men eftersom all gotta var kvar i ett annat rum så byggdes värdet av att vara kvar i det rummet. Helt frustrationsfritt.

När det var dags att lämna huset gjorde jag på precis samma sätt. Gav Ivy mattan, såg till att hon åt, och lämnade henne. En hund som har separationsproblem kan behöva en mer ritualiserad procedur men för hundar utan problematik funkar det jättebra. Själva mattan blir dessutom en signal för att matte och husse lämnar en stund, en del av ritualen.

En hel del hundar har svårt för att vara ensamma i bilen, och även där är snuffelmattan en utmärkt hjälp. Fördelen mot att bara kasta in en näve godis är att du kan göra mattan i sig så positivt laddad att att hela situationen blir avdramatiserad. Dessutom tar det längre tid för hunden att leta igenom snuffelmattan än att äta samma mängd godis som getts direkt på dynan i buren. Så klart kan du använda mattan även för de hundar som låter under bilfärd, framförallt de som förväntanslåter eller skäller på saker utanför bilfönstret. De senare kan du hjälpa ytterligare genom att begränsa vad hunden kan se genom att hänga en filt över buren.

Tänk på att hundar som tuggar sönder saker inte ska lämnas utan uppsikt med sin matta.

För hundar som hälsar vilt och galet genom att hoppa och studsa på sina människor kan mattan hjälpa på två sätt. Ge hunden mattan när du kommer hem – och hälsa sedan på hunden. Klappa hunden, prata med den, gosa – och låt den samtidigt äta sitt godis på mattan. Då får hunden dels en förväntan nedåt i stället för att vilja hoppa upp. Och dels blir känslan i hunden med tiden lugnare, eftersom det är lugnande att nosa efter sina gottor. Den känslan kommer sedan spilla över i själva hälsandet – precis som den tidigare stressen och hysterin sedan tidigare varit en del av att människorna kommer hem.

Observera att en hund som vaktar sin mat eller är det minsta osäker på människor när den äter absolut ska få äta i fred, då är det en idé att istället ge mattan en bit bort och låta hunden välja mellan att hälsa som vanligt och att snuffla. Förvånansvärt många hundar väljer efter bara en liten stund det senare och hunden får ändå en lugnare känsla i det långa loppet.

Ännu ett användningsområde är i hanteringsträning. En del smetar ut mjukost, jordnötsmör eller annat kladdigt som hunden får slicka på medan hunden undersökts, klorna klipps eller pälsen borstas. Använd i stället mattan och du slipper kladdet och det tar längre tid, du kan jobba på i lugn takt. Mattan kan placeras på en stol eller pall om du vill att hundens huvud ska vara högre upp än golvnivå.

Detta är bara några av de användningsområden jag kommit på, och du har säkert massa fler idéer. Låt mig få höra! Vill du göra din egen snuffelmatta i julklapp till hunden? Klart du vill! På youtube finns instruktionsfilmer hur du knyter. En dörrmatta i gummi med hål i och ett gäng fleeceremsor är allt som behövs. Färdiga mattor säljs också lite varstans. Happy snuffeling!

önskar Jessica Mann


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte. . Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis till vinnaren av lucka nummer 8: Anna Gillis som skrev; “Jag har bestämt mig för att säga upp mig nästa år och ta steget ut i en annan värld. Jag skall avsluta min masteruppsats och sedan måste det ske en fördjupning för mig och forskningen inom denna underbara resurs, våra fyrbenta vänner. Jag är arbetsterapeut i grunden och ser skriande behovet av att använda hundar inom vården och framförallt rehabilitering! Så, denna bok skulle kunna ge oss grunderna inför nästa steg för oss. Till våren gör vi lämplighetsprovet och sedan formar vi förhoppningsvis en annan vård. En vård där vi med hjälp av djurens magi kan nå dem som annars är svåra att motivera, inspirera och aktivera.”

Anna; mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit samt adress och mobilnummer så skickar vi boken till dig. 

1 reaktion på ”Julkalender lucka 10: En ode till snuffelmattan”

  1. Tips för att träna den tillbakadragna hunden tas gärna emot. Hon tycker om att vara ute och nosa. och hämta bollar. Inne sover hon mest.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0