Hem » Julkalender » Julkalender lucka 9: Håll reda på fötterna

Julkalender lucka 9: Håll reda på fötterna

Dagens lucka är skriven av Anna Larsson – författare till boken Rallylydnad – från grundfärdigheter till mästare. Igår blev Anna svensk mästare i Heelwork to music – för andra gången i rad! Stort grattis Anna och Flynn!
Anna är flitigt anlitad instruktör och föreläsare med bakgrund som SBK-instruktör, Canis klickerinstruktör, freestyleinstruktör och agilityinstruktör. Hon är också domare i freestyle och skrivare i rallylydnad. Anna driver företaget 3vallare. Hon tävlar idag på landslagsnivå inom heelwork to music där hon tagit ett EM-guld, två bronsmedaljer på NM, två guld och två silver på SM samt kommit 4 och 6 på VM. Hon har genom åren även deltagit på två SM i rallylydnad samt tävlat i högsta klassen i vallning, lydnad, freestyle och agility. Anna har haft både dvärghund och brukshundar som hon tävlat med men har idag har hon tre border collies. Att träna och tävla med sina hundar är något av det bästa hon vet.


I rallylydnaden finns det många vändningar som är snarlika varandra och där du som förare behöver ha koll på när du ska ta ett tydligt steg och när du tvärt om bara ska vända på stället. Här får du övningar som testar din kunskap om just dessa vändningar och du får också öva på din och hundens placering i förhållande till skylthållarna.

Sätt upp fyra skylthållare i en fyrkant med cirka fyra meters avstånd mellan skylthållarna. Tänk på att skylthållarna alltid står mitt i din väg när det är en vändning så att du automatiskt tvingas att vända när du kommer fram till dem.  Torrgå övningen utan hund först och öva dig på när du ska vända på stället, när du ska ta ett steg, när hunden ska följa med dig och när hunden ska sitta kvar och sen kallas in så du har bra koll på skillnaderna. Tänk också på ditt avstånd till skylthållarna så hunden kommer att få plats de gånger som hunden är närmast skylten.

Du kan starta var du vill i fyrkanten och köra hur många varv du själv vill. Gör också övningen med hunden både på vänster och höger sida då det blir olika utmaningar i vändningarna beroende på om hunden är i inner- eller yttervarv.

Vänstersvängar:

Högersvängar:

En liten påminnelse:
I momenten 211 och 212 respektive 301 och 302 ska du vända på stället.
I momenten 213 och 214 ska du däremot ta ett tydligt steg bort ifrån linjen du stod på (och hunden ska följa med dig samtidigt som du tar steget).
I momenten 204 och 217 ska du be hunden sitta kvar, själv kliva ett tydligt steg bort ifrån linjen du stod på och sedan kalla in hunden.

Mer om hur momenten ska utföras och hur de kan tränas in kan du läsa mer om i Rallylydnad Från grundfärdigheter till mästare. Lycka till med träningen!

Vänliga hälsningar Anna Larsson


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken Rallylydnad – från grundfärdigheter till mästare Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

Grattis Britt Marie Webster, vars hund Arlo skrev:  “Plättlätt att önska. Här är jag, värsta bästa fågelhunden, och vad har jag att träna med? Jo, en grön pipand. Den är norsk också så den flyger ju för tusan oppåner. Nä, ge mig ett rejält svenskt fjäderfä med tyngd i så jag får blomma ut som den apportör jag är född till!” // Arlo

Grattis också Anna Gillisdotter vars hund Mozart skrev; “Jag önskar mig en Firedog Duck Dummy 600g! Min matte backade in den nya bilen på något, så husse vart arg.Tydligen vart det dyrt också. För att jag ska få en rolig julklapp trots klantiga matte skulle jag bli jätteglad över en Firedog Duck Dummy!! Jag älskar att apportera fågel så att apportera en låtsas fågel måste väl vara näst bästa man kan göra?” Mvh Tollaren Mozart

Britt Marie och Anna ; mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka ni vunnit, era adresser och ditt mobilnummer. Så skickar Work in Team er julklapp!

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0