Hem » Julkalender » Julkalender lucka 8: Bingo!

Julkalender lucka 8: Bingo!

Dagens lucka är skriven av författarna Sara Karlberg och Helena Eriksson som IDAG har releasefest för sin sprillans nya bok Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord, på Stockholmsmässan klockan 14.00 – 15.00. Välkomna till monter A06:15 vi bjuder på bubbel och tilltugg så långt det räcker!
Detta är en bok som vi på förlaget är oändligt stolta över för den är en Väldigt Viktigt Bok. Den vänder sig till dig som vill arbeta ihop med en fyrbent kollega, kanske jobbar du inom vård, skola, omsorg eller kanske är du chef för en sådan verksamhet. Eller så har du en anhörig som du tror skulle må bra av att få hjälp av en fyrbent hjälpare. Eller så bara älskar du hundar och vill lära dig mer om vilket fantastiskt arbete de kan utföra. <3 I boken får du tips om hur du ska tänka när du väljer hund, vad du ska fråga efter när du väljer utbildning, hur du tränar din hund, hur du för in hund på din arbetsplats och mycket mer. Dessutom finns en rad berättelser från ekipage som redan arbetar ihop “därute” och som berättar om sin arbetsvardag. (Tips: Ha gärna ett paket näsdukar redo när du läser de berättelserna!).
Sara driver Svenska Terapihundskolan och Helena jobbar där sedan starten. Läs mer om Sara och Helena här.
Boken kommer till vårt lager i nästa vecka och går redan nu att beställa – ifall du inte är i Stockholm då du kan köpa den signerad på plats, och byta några ord med författarna förstås.


Är du en sådan som önskar att du njöt av vintern men som mest tycker att det är mörkt och kallt ute? Eller kanske behöver du aktivera hunden ordentligt innan ni ska julstöka där hemma? Här kommer en perfekt övning att ta till. Om din hund kan apportera kommer det gå plättlätt, och familjen kan spela rolig bingo tillsammans i jul.

I arbetet som social tjänstehund ingår många olika arbetssysslor för hunden. Arbetar hunden med djurassisterade aktiviteter, så kallad besökshund, så handlar det mycket om att skapa trivsel en stund. Hunden behöver inte kunna så många moment, men det skadar förstås inte att ha lite olika övningar i verktygslådan att ta till – särskilt då syftet kanske är ren upplevelse och underhållning.

Hundar som arbetar inom djurassisterad terapi – de hundar som kallas terapihund, vårdhund, skolhund osv – behöver ha desto fler saker på sin repertoar. Dessa hundar arbetar med målinriktade insatser som utvärderas och följs upp och behöver därför kunna bistå i många olika situationer.

En övning som är användbar för alla dessa hundar är alltså att kunna apportera, förstås till hand men också till en korg. Här visar Helena hur hon lär in korgen som en target för sin hund Rey, innan hon lägger på apporteringen. På så sätt blir det tydligt för Rey vart hon ska ta vägen. Rey är ett år gammal och har sedan hon var valp fått lära sig apportera till hand. Det var nytt och utmanande att lära sig apportera till ett annat föremål istället.

När hunden lärt sig lämna föremålen till korgen kan ni spela färgbingo. Skapa brickor med olika färger på och använd apporteringsföremål i samma färg. Varje gång hunden hämtar ett rött föremål får deltagarna kryssa för en röd ruta. Målet är såklart att få kryssat en hel rad och där med få BINGO! Det går såklart att vara kreativ och istället använda andra sorters föremål, kanske olika små mjukisdjur som sedan är på bild på bingobrickan. En ko, en häst, en gris, en ko, en hund – BINGO! I filmklippet nedan håller Sara och Kompis i ett färgbingo. Till sin hjälp har de ärtpåsar i olika färger. I just detta fall bryr de sig inte om de siffror eller bokstäver som står på, utan enbart färgen.

Bingospel av den här varianten är ett kul inslag för deltagarna som träffar en social tjänstehund. Det är en gruppaktivitet som engagerar alla. Busar hunden till det lite? Inga problem – det är ju bara kul! Halva övningen är förstås att skratta och ha roligt ihop.

 

 

Lycka till! Och du, vill du se lite hur sociala tjänstehundar arbetar och få en liten inblick i glädjen de ger? Se vår lilla film om vinsterna med hundar inom skola, LSS och äldreomsorgen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=BiDP-Ll0VXU

 

Helena och Sara

 

 


Så här önskar du dig julklappen:
I dag kan du önska dig boken Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera din önskning (och gilla oss såklart på Facebook ? )! Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i övermorgon.

 GRATTIS till vinnaren av lucka 6: Malin Freij som skrev: “Insikten om att vi måste back to basic med viss träning blev extra tydlig igår när hunden skäller vid dörren och väckte den (äntligen!) sovande bebisen. Jag fick snällt svälja min irritation och inse att det är mig själv jag ska bli arg på och inte hunden. Vi behöver en spark i baken och ny inspiration till träning och håller nu tummar och tassar för vinst! ?”

Malin; mejla oss på info@klickerforlaget.se och ange vilken lucka du vunnit, ange också din adress och ditt mobilnummer (se till att det  blir rätt) så skickar vi den spårbart genom DHL som aviserar dig på mobilen när den nått ditt DHL-ombud (vanligtvis en affär nära där du bor).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0