Hem » Böcker » Elsa Blomster & Lena Gunnarsson » 2016 – ett bubblande år på Klickerförlaget

2016 – ett bubblande år på Klickerförlaget

Sista dagen på året och vi sitter (jo faktiskt – på förmiddagen jobbar vi lite och ikväll ska vi fira 😀 ) på självaste nyårsafton och pratar om året som gått. Det har varit ett bubblande år på Klickerförlaget!

Vi vill börja med det som hänt allra sist på året:

2 000

Några dagar innan nyårsafton sålde vi nämligen bok nummer 2 000 av Nosework – allt du behöver veta, skriven av Helena Lindhe och Britt Nylund. (Grattis till “köparen” Agnete Molin som fick den gratis!) Sedan den kom ut för två månader sedan har vi sålt rekordmånga exemplar av en bok som vi i och för sig hade höga tankar om men att den skulle bli så poppis är helt överväldigande. Vi planerar redan för omtryck – något vi normalt gör efter några år med en bok. Väldigt roligt!

I december hade vi också en välbesökt julkalender där alla förlagets författare och instruktörer gjorde några inlägg var. Vi har skrattat åt alla kluriga sätt som ni läsare levererat för att försöka få den julklapp som varje lucka hade – alltifrån smicker, rim, utpressning (det var springer spanieln Arlo som hade snott tomtens luva men lovade återlämna den om han fick en bok 😉 ) och rätt och slätt bara en enkel önskan om att få julklappen. Några önskade faktiskt VARJE dag – Lena Muchardt rimmade i 24 dagar i sträck (!) och belönades med ett specialpris (om detta kan ni läsa på vår Facebooksida). Julkalendern finns ju kvar att botanisera i för den som vill läsa om: hur du kan träna upp styrka och rörlighet i hundens sidor, varför du ska våga vägra matskål, en viktig grundfärdighet för agilityträningen, självkontroll för valpar och så vidare. 

En viktig bok

Under hösten kom även boken “De 10 viktigaste sakerna din hund behöver lära sig” ut på Klickerförlaget. Känslan av att hålla en ny bok i sin hand är obeskrivlig! När det gäller den här boken så är det så mycket vi älskar med den – den har ett helt underbart, finurligt och humoristiskt språk som är författaren Susanne Lindbergs signum. Snygg är den också, tack vare designern Ludvig Aust och fotografen Camilla Öjhammar. 🙂 Framför allt är det är en VIKTIG bok. Det är en bok som allra främst vänder sig till hundägaren som kanske inte har så mycket erfarenhet och som kanske inte är helt inne på det där med positiv hundträning – än. Susanne har över 30 års erfarenhet av hundträning och är själv cross overtränare, en viktig bakgrund när man ska förstå sina elever som kommer på vardagslydnadskurser och valpkurser. Det var också tack vare Susannes elever på Rackarungarnas hundskola som boken blev till. De kom på kurserna och hade ungefär samma frågor om viktiga saker som de tyckte att deras hundar behövde lära sig för att de skulle få ett bra liv ihop med sin tvåbenta familj. De tio viktigaste sakerna blev boken! Under våren har vi en testgrupp av instruktörer som provar att hålla kurs med boken som grund och vi ser fram emot att höra hur det går för dem.

 

Utvecklande utmaningar (och några gråa hår)

När det gäller vår egen träning av våra hundar har 2016 på flera sätt varit ett mellanår. Lena och Tassla hade båda otur med sjukdomar och allmänt strul och missade alla spanielprov utom ett – och på det provet fick de aldrig viltkontakt – så de får ge sig ut i öppenklass nästa år igen. Lena försökte också hålla Tassla ifrån de flesta större jakterna den här hösten eftersom hon först ville ha provdelen avklarad. Några småjakter och en större blev det i alla fall och vi kan konstatera att Tassla är en utmärkt viltfinnare och med lite mer erfarenhet kommer hon bli en fin-fin jakthund. 🙂 Lena har ju också haft valp under året vilket tagit en del av hennes tid och energi – att lära känna en ny individ kan både vara kul och jobbigt. Quling är fortfarande – 10 månader gammal – en omogen och glad liten valp och en fullständig jaktidiot … så Lena har fått det hon önskade sig; en hund som kan lära henne nya saker. 😉 

Temat omogen hund går igen hos Elsas unghund Seeker som efter drygt ett års träning nu har kommit en bra bit på väg. Seeker har inte minst behövt lära sig hur man lämnar av ett föremål (tur han kom till Elsa tänker vi 😉 ). Elsa beskrev i ett inlägg i julkalendern hur hon envist och målmedvetet slitit med Seekers avlämningar som faktiskt var obefintliga när hon började. I övrigt fick Seeker godkänt anlagsprov i vitspår i år och har gjort BPH och MH. Vi är så nyfikna på hur Seekers nästa år ska bli nu när han börjat gå från en brötig ofokuserad tonåring till ung fokuserad “man” med många fina delar på plats. 

Vi har kunnat konstatera att det är tur att vi inte bara lär oss av våra elever – även våra hundar gör oss till bättre tränare och instruktörer. 🙂 

Större delen av flocken har även påbörjat påbörjat nosework/specialsöksträning – det är en sådan fantastiskt rolig träning att göra med sin hund. Lydnadsträningen har legat på hyllan i år men vi får se om den återkommer under 2017. Det finns ju som bekant så mycket roligt att göra med sin hund.


Framgångar

Vi har haft anledning att glädja oss åt framgångar för Klickerförlagets två andra instruktörer: Åsa Davidsson och Lisa Winbo.

Åsa startade unghundsderbyt med sin larbador Tod och kom på 14 plats, strax utan för finallistan. Hurra så bra! Lite senare startade hon på B-prov och fick ett 1:a pris. 

Lisa och cocker spanieln Bonnie fick ett 2:a pris i öppenklass (blev snuvade på ett enligt domaren säkert 1:a pris efter en liten förarmiss – Lisa gick in för att lära sig den hårda vägen alltså 😉 ).
Grattis alla fyra!

Elever har vi haft många även detta år, både IRL och online. Lena har haft valpkurs online i takt med att hon tränat sin egen valp (den återkommer 2017), Åsa och Lena har hållit (och håller – in och anmäl!) kurs i fotgående och stoppsignal, och Elsa håller grundkurs som bygger på vår bok Apportering till vardag och fest går att hoppa på när som. (Det finns fler onlinekurser på vår kurssida).

Nördarnas julafton

En av våra viktigaste kurser IRL varje år är vårt sommarläger. Detta att få åka på kollo med 24 nördar och nörda järnet i tre dagar – det är något alldeles extra. (Nästa års läger läggs snart ut på hemsidan, håll utkik.) Annars har vi som vanligt varit runt Sverige, gjort några nedslag i Danmark och så gjorde vi en fantastiskt rolig, ny erfarenhet när vi var gästtalare på Clicker Expo i Danmark i höstas. På tal om nördarnas julafton. 😉 Du vet väl att det blir Clicker Expo i Danmark igen 2017? Vi lovar att du inte vill missa det – kryssa i kalendern direkt; 3 – 5 november. På Clicker Expos hemsida står det “join us för the world´s most innovation animal training conference” och det är ingen överdrift. Håll utkik på hemsidan för program och mer info, eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Nyheter

2016 var året då vi bestämde oss för att satsa ordentligt på Klickerförlaget. Vi tecknade kontrakt med flera nya författare och har en hel drös böcker på väg ut nästa år. Dessa böcker kommer under 2017:

Först ut är Annika Falkenberg med Rörelseboken

Därefter kommer Fanny Gott ut med boken Agility – från grunder till första start.

Årets tredje bok blir en boken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte, skriven av Jessica Mann

Dessutom kommer det faktiskt några till – som vi inte outat än. 🙂 

Vi fortsätter även vårt samarbete med Maria Brandel. Hennes Från valp till stjärna har varit slut i lagret ett tag men är på nytryck nu så den går återigen att beställa. Vi hoppas kunna servera er nyheter med Maria snart!

    

Sist men inte minst vill vi dela med oss av ett litet glädjepiller till film, som sammanfattar det första halvåret med Klickerförlagets allra nyaste flockmedlem; cocker spanieln Quling som flyttade in hos Lena i början på sommaren:

Tack alla ni som på olika sätt gjorde 2016 så bra; författare, elever, instruktörer, samarbetspartners, vänner och hundar. Vi ser fram emot 2017 som kommer bli ännu mer spännande än 2016, vi har så mycket roligt på gång. 

Gott nytt hundår önskar vi er!

Elsa & Lena 
med gyllenpälsarna och långöronen
Ludde, Diesel, Seeker, Totte, Tassla och Quling 

 

 

Varukorg
Rulla till toppen
0