Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 8: Att kunna stoppa hunden i ett sök

8Bakom dagens lucka döljer sig Åsa Davidsson som är instruktör på Klickerförlaget. Åsa tränar lydnad, jagar och startar på jaktprov med sina labradorer Mio och Tod. Hon håller grundkurser i jaktapportering och även onlinekurser. Två teman som Åsa återkommer till igen och igen är stoppsignal och fotgående – två färdigheter som är väldigt centrala inte minst i retrieverträningen. Men som såklart vem som helst som vill kunna ha sin hund lös och ändå under kontroll har stor nytta av. I dagens lucka ger hon några användbara tips för träningen av stoppsignalen.

Idag kan du önska dig en plats på onlinekursen i Jaktfot och stoppsignal.


Jag ska visa en av mina favoritövningar när jag tränar grunder i stoppsignalträningen. Jag tycker att något av det svåraste är att bryta en hund som söker intensivt – oavsett om det är ett sök som jag har bett om eller om vi är på promenad och hunden försvinner in i dofternas värld. Jag är nog inte ensam om att uppleva att när näsan används hos hunden så försvinner omvärlden och även hörseln 🙂

Stoppsignal med godissök
I den här övningen förstärker jag stoppsignalen genom att Tod får två bra belöningar i en; använda sin näsa och goda godbitar.

På filmen är han cirka nio månader och kan sin stoppsignal rätt bra i enklare situationer. Jag börjar ändå med att repetera ett stopp utan störningar för att få honom på banan. Sen strösslar jag ut några godbitar i ett litet sökområde och säger “varsågod”.

I början väntar jag tills han letat upp alla godbitar och tar kontakt – då blåser jag stopp. Jag fortsätter belöna frivillig kontakt tills jag är säker på att Tod verkligen fattat att stoppsignalen leder till nya godbitar på backen. Då provar jag att blåsa lite lite tidigare. Jag försöker blåsa när alla godbitar är uppätna men nosen fortfarande är i marken (i det här steget kan det vara bra att räkna hur många godbitar du lagt ut och se att alla är uppätna så hunden inte fortsätter leta och hittar en godis till efter du blåst).

När jag kommit till det steget att jag börjar blåsa stopp medan nosen fortfarande är i marken slutar jag belöna frivilliga stopp. Du ser 2.04 in i filmen att jag inte belönar att Tod tar frivilligt kontakt utan när han kommer igång att nosa igen blåser jag stopp direkt.

Det här är bara början till att träna hunden till att bryta ett sök med stoppsignalen. Du behöver såklart träna på flera olika sätt och i olika miljöer för att det verkligen ska sitta. Den här övningen och många fler finns i onlinekursen stoppsignal- och fotgående som började 1 december.


julkalender_luckor Så här önskar du dig julklappen:

Julklappen du kan önska dig idag är en plats på vår onlinekurs Jaktfot och stoppsignal. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha julklappen! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 10.


Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 6; Gunilla Nilsson som skrev “Jag vill gärna vinna Rörelseboken. Jag tänker ge den till min fantastiska dagmatte. Hon är också hundmassör så det skulle passa perfekt.” Grattis Gunilla, vi skickar boken till dig så snart den kommit ut!