Hem » Julkalender » Julkalender Lucka 8: Att kunna stoppa hunden i ett sök

Julkalender Lucka 8: Att kunna stoppa hunden i ett sök

8Bakom dagens lucka döljer sig Åsa Davidsson som är instruktör på Klickerförlaget. Åsa tränar lydnad, jagar och startar på jaktprov med sina labradorer Mio och Tod. Hon håller grundkurser i jaktapportering och även onlinekurser. Två teman som Åsa återkommer till igen och igen är stoppsignal och fotgående – två färdigheter som är väldigt centrala inte minst i retrieverträningen. Men som såklart vem som helst som vill kunna ha sin hund lös och ändå under kontroll har stor nytta av. I dagens lucka ger hon några användbara tips för träningen av stoppsignalen.

Idag kan du önska dig en plats på onlinekursen i Jaktfot och stoppsignal.


Jag ska visa en av mina favoritövningar när jag tränar grunder i stoppsignalträningen. Jag tycker att något av det svåraste är att bryta en hund som söker intensivt – oavsett om det är ett sök som jag har bett om eller om vi är på promenad och hunden försvinner in i dofternas värld. Jag är nog inte ensam om att uppleva att när näsan används hos hunden så försvinner omvärlden och även hörseln 🙂

Stoppsignal med godissök
I den här övningen förstärker jag stoppsignalen genom att Tod får två bra belöningar i en; använda sin näsa och goda godbitar.

På filmen är han cirka nio månader och kan sin stoppsignal rätt bra i enklare situationer. Jag börjar ändå med att repetera ett stopp utan störningar för att få honom på banan. Sen strösslar jag ut några godbitar i ett litet sökområde och säger “varsågod”.

I början väntar jag tills han letat upp alla godbitar och tar kontakt – då blåser jag stopp. Jag fortsätter belöna frivillig kontakt tills jag är säker på att Tod verkligen fattat att stoppsignalen leder till nya godbitar på backen. Då provar jag att blåsa lite lite tidigare. Jag försöker blåsa när alla godbitar är uppätna men nosen fortfarande är i marken (i det här steget kan det vara bra att räkna hur många godbitar du lagt ut och se att alla är uppätna så hunden inte fortsätter leta och hittar en godis till efter du blåst).

När jag kommit till det steget att jag börjar blåsa stopp medan nosen fortfarande är i marken slutar jag belöna frivilliga stopp. Du ser 2.04 in i filmen att jag inte belönar att Tod tar frivilligt kontakt utan när han kommer igång att nosa igen blåser jag stopp direkt.

Det här är bara början till att träna hunden till att bryta ett sök med stoppsignalen. Du behöver såklart träna på flera olika sätt och i olika miljöer för att det verkligen ska sitta. Den här övningen och många fler finns i onlinekursen stoppsignal- och fotgående som började 1 december.


julkalender_luckor Så här önskar du dig julklappen:

Julklappen du kan önska dig idag är en plats på vår onlinekurs Jaktfot och stoppsignal. Skriv din önskning i kommentarsfältet som tillhör inlägget på Klickerförlagets hemsida eller på inlägget på Klickerförlagets Facebooksida. Motivera varför du vill ha julklappen! 🙂 Du kan endast önska dig dagens lucka fram till midnatt – vi stänger för önskningar klockan 23.59. Vinnaren av dagens lucka kommer presenteras i lucka nr 10.


Idag gratulerar vi vinnaren av lucka nummer 6; Gunilla Nilsson som skrev “Jag vill gärna vinna Rörelseboken. Jag tänker ge den till min fantastiska dagmatte. Hon är också hundmassör så det skulle passa perfekt.” Grattis Gunilla, vi skickar boken till dig så snart den kommit ut!

13 reaktioner på ”Julkalender Lucka 8: Att kunna stoppa hunden i ett sök”

 1. Åh Åh Åh….nu blev jag alldeles exalterad!
  Exakt de två superviktiga moment som vi inte fått till när jag och Arlo pluggar skojiga övningar ur apporteringsboken.
  Med proffshjälp kan vi bli värsta bästa teamet i skog och på fält.

 2. Denna kurs skulle jag verkligen önska mig! Dessa bitar är bland de svåraste i jaktträningen och skulle få lite extra hjälp med en sådan här kurs.

 3. Carolina Persson

  Ååååå detta skulle vara den perfekta julklappen till mig och min golden tik. Vi har kört fast i stopp signal det går inte alls för oss så vi har lagt ner det ett tag. Men med denna kurs så skulle vi få den bästa hjälpen för att ta upp problemet igen. För vi ska lösa det ?

 4. Det här är kursen för mig! Jag har en liten mellanpudelflicka på 6 månader och jag vill att hon ska kunna gå lös och ha roligt med mig i skogen. Men då måste jag ha full kontroll.

 5. Den här julklappen vill jag önska till en kollega. Hon har precis skaffat sin första jakthund (en söt liten goldenflicka). Hon har sen länge varit i kontakt med jaktvärlden men aldrig tränat en hund själv. Det här vore den perfekta starten för de båda !

 6. Min lilla jaktcocker (9 månader) har extremt mycket fart och väldigt lite stopp. Jag har svårt att tänka om från att träna min äldre hund som redan kan grunderna (ingen aning om hur han lärt sig allt?!) till att träna en galen valp som helst av allt jagar löv och äter bajs..

 7. ååå fröken sprattla spaniel, hon springer ju först o frågar efteråt om det var ok!! vi skulle verkligen behhöva denna kurs 🙂

 8. Annika Jansson

  Önskar mig den här kursen så otroligt mycket!!!! Stopp och fotgående är det vi har mest problem med i min egen träning, samt att det vore fantastisk att kunna dela med mig av nya smarta övningar till mina underbara kursdeltagare ?

 9. Stina Köppler

  Jag sänder en önskan om att denna kurs i klapp få, då min hund väldigt mycket framåt vill gå.
  Att få stopp på snabba ben är svårt, men kursen skulle bli min privata support.
  Att få ordning på dessa snabba ben, skulle få mig att lysa upp som en stort sken .
  Både matte och hund tycker sök är kul, vi önskar er alla en god jul.

 10. Nu ska vi se….
  Min hund är snart tre!
  Kan han gå fint eller lyssna till stopp?
  Nej promenaderna är mer som ett sprinterlopp.
  Kurs har vi gått och tränat flitigt,
  tills det blev flytt och allmänt slitigt.
  Utmattad matte och depression,
  sen konvalescens för någon bröt klon!
  Men nu är vi på G igen må ni tro!
  Vilken klapp att få hjälp och styr
  på våra fortsatta äventyr ❤️

 11. Matte borde träna grunden,
  så att hon kan stoppa hunden.
  Ju längre avståndet bli,
  desto svårare att på hunden ha pli.

  Kursen har vi gått förut,
  och det ångrar vi inte en minut.
  Repetera behöver vi en massa,
  så att Zoya fint vid sidan kan tassa.

 12. Klickerförlaget

  Grattis säger vi till vinnaren av lucka nummer 8; Marie Bertilsson som önskade Stopp – och fotgåendekurs online till en vän:
  Nästan för sent för att rimma,
  men nu så här i grevens timma,
  denna kurs jag önskar en fin tös,
  som sin jaktgalna terrier vill kunna ha lös!
  Grattis Marie och Maries kompis ? vi hör av oss till er!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen
0